понедељак, 29. јануар 2018.

Zanimljivosti iz sveta fudbala koje verovatno niste znali



Fudbal je gotovo uvek bio jedan od najpopularnijih sportova, a mnogi navijači ga shvataju i kao stil života. Ljubitelji ovog sporta, dok čekaju Svetsko prvenstvo, trebali bi znati nekoliko zanimljivih detalja iz sveta fudbala koji im verovatno nisu bile poznate. Zato, ovaj tekst nudi nekoliko zanimljivosti koje će fascinirati svakog istinskog navijača.

FUDBAL



Najveći broj golova koje je postigao jedan igrač na jednoj utakmici je 16.
– Fudbaler u proseku pretrči oko 11 km na jednoj utakmici.
– Najbrži gol ikada postigao je Urugvajac Rikardo Olivera za 2.8 sekundi.
– Više od 80% lopti širom sveta proizvodi se u Pakistanu.
– U svakom finalu Svjetskog prvenstva učestvovala je bar jedna ekipa iz Evrope osim 1930. i 1950.
Iako je više od 80 odsto ukupne površine Grenlanda pokriveno ledom, fudbal, kako godine odmiču, postaje sve popularniji sport. Na toj danskoj autonomnoj teritoriji ne postoji ni jedan travnati teren - ali zato postoji čak 76 klubova (30-ak više u odnosu na Crnu Goru)
– Indija se 1950.godine povukla sa Svetskog prvenstva iako je obezbedila plasman. Razlog je bio taj što igračima nije bilo dozvoljeno da igraju bosonogi.
– Najveći fudbalski transparent su pripremili navijači turskog Galatasaraja na utakmici protiv Eskišehirspora 2011.godine. Transparent raširen u Turk Telekom Areni bio je dug 315 metara. Vlasnici prethodnog rekorda su bili navijači Barselone čiji je transparent bio dug 290 metara.
– Evropljani se najčešće ljute kada Amerikanci fudbal nazovu sokerom, međutim, ovaj naziv su izmislili upravo Evropljani, tačnije Englezi. Izraz soker (Soccer) nastao je kao skraćenica od riječi association football, kako bi se razlikovao od ragbija.
– U Engleskoj je više od dvije decenije najstrožije zabranjen ulazak navijača na teren, što važi i za fudbalske maskote. Labud Siril (tačnije osoba koja je nosila kostim maskote), maskota Svonsija, kažnjena je sa 1000 funti nakon što je proslavila gol svoje ekipe plesom na terenu.
– Jednu od najneobičnijih povreda doživio je bivši fudbaler Aston Vile Darijus Vasel, koji je jednom prilikom pokušao da probije krvavi plik ispod nožnog palca. Vasel ne samo što nije uspio u tome, već je zaradio i infekciju koja ga je  duže vremena odvojila od terena.
– U ligaškoj utakmici između Blekburna i Vest Bromvič Albiona odigranom 2011.godine, igralo je 27 fudbalera iz 22 različite zemlje, što je rekord po broju internacionalaca iz različitih zemalja koji su odigrali jedan meč.
– Prvi direktan prenos neke fudbalske utakmice na televiziji, emitovan je 1937.godine, kada je prenošen trening meč Arsenala odigran na stadionu Hajberi.
 
FUDBAL

– Najmlađi igrač koji je ikad zaigrao na Svjetskom prvenstvu bio je Norman Vajtsajd ( Sjeverna Irska) koji je tada imao 17 godina i 47 dana.
– Glazgov Rendžers je ekipa koja ima najviše osvojenih titula u nacionalnoj ligi. Rendžers je u nacionalnoj ligi Škotske osvojio 54 titule.
– Najbolji strelac među golmanima je čuvar mreže Sao Paula Rožerio Ceni koji je 1997-2010 postigao 91 gol.
– Japanac Masaši Nakajama je vlasnik najbržeg internacionalnog het–trika. On je za tri minuta i 3 sekunde postigao tri gola protiv Bruneja 2000.godine. Takodje, ovaj čovek je jedini uspio da u 4 uzastopne utakmice postigne het-trik.
– Argentinac Martin Palermo je fudbaler koji je promašio najviše penala na jednoj utakmici. Na meču Kupa Amerike protiv Kolumbije on je promašio tri jedanaesterca.
– Klub sa najviše osvojeni titula Lige Šampiona je Real Madrid koji je osvojio 12 trofeja ovog prestižnog takmičenja. Raul Gonzales, bivši fudbaler ovog tima, postigao je najviše golova u Ligi Šampiona, čak 71. Zanimljivo, ni jedan gol nije bio postignut sa bele tačke.
– Najviše pogodaka u karijeri postigao je Edson Arantes do Nascimento Pele, ukupno 1279.
– Samo je Robert Prosinečki postigao golove za dve reprezentacije. 1990.godine za Jugoslaviju protiv Ujedinjenih Arapskih Emirata i 1998 za Hrvatsku protiv Jamajke.
– Najstariji igrač koji je postigao gol na nekom Svjetskom Prvenstvu bio je  Kamerunac Rodžer Mila koji je 1994.godine zatresao mrežu Rusije. Mila je tada imao 42 godine.
– U Nepalu 1988.godine, najmanje 93 osobe su poginule a oko 100 ranjeno u stampedu koji je nastao na stadionu pošto su navijači pomislili da su ulazna vrata zaključana.
– U glavnom gradu Čilea Santjagu 1955.godine, šest osoba je stradalo nakon što je masa od 70.000 ljudi pokušala da uđe u stadion i gleda finale Južnoameričkog Kupa u kojem je Argentina savladala Čile sa 1:0.

Нема коментара:

Постави коментар