петак, 19. јануар 2018.

Премијер почасни председник оба „вечита ривала”

Милану Стојадиновићу су 1938. исто признање одали и Југославија и БСК, а он се те године прихватио и покровитељства прославе три деценије сарајевске Славије

Аутор: Иван Цветковић
 http://www.politika.rs

Председник владе на игралишту: Стојадиновић се рукује с фудбалерима БСК-а уочи дербија с Грађанским, 25. априла 1937. године (Фотодокументација „Политике”)
Код нас се одвајкада успеси неког клуба, а можда је тачније – да се оправдају неуспеси свог, повезују с оним горе. Не с богом на небу, него с боговима на земљи.
Пре 80 година председник владе др Милан Стојадиновић је помирио ондашње београдске „вечите ривале” – био је почасни председник оба клуба! То признање су му прво одали „црвени”, прваци државе у фудбалу 1924. и 1925.
„Политика” је у уторак, 12. априла 1938, под насловом „Претседник владе – почасни претседник Југославије” објавила ову вест: „На синоћној пленарној седници управе Спортског клуба „Југославије” за специјалне заслуге за спорт, изабран је претседник владе г. др Милан Стојадиновић за почасног претседника клуба. На истој седници за велике спортске заслуге изабран је за почасног члана клуба претседник Општине г. Влада Илић”. Клуб је у оно време имао спортске секције, па је уствари био спортско друштво с већом влашћу него што га имају садашња.
Пред крај године, после избора 11. децембра 1938, на којима је победио, премијеру су исто признање одали и „плави”. Извештају са скупштине БСК-а првака државе 1931, 1933, 1935. и 1936, касније и 1939, „Време” је у броју од суботе, 17. децембра 1938, дало наслов „Г. др. Милан Стојадиновић изабран је за почасног претседника Београдског спорт клуба”, а у тексту, после набрајања како су протекли клупски избори, навело: „На крају је кандидациони одбор предложио да се за почасног претседника клуба изабере г. др. Милан Стојадиновић, претседник Краљевске владе, што је акламацијом усвојено.”
Између добијања та два почасна звања Стојадиновић је увеличао прославу 30-годишњице сарајевске Славије. „Време”, провладин лист, у опширном извештају из Сарајева (субота, 10. септембра 1938), који почиње на првој страници под насловом „Реч г. др. Стојадиновића омладини”, наводи:
„Долазак г. др. Стојадиновића у Сарајево претставља врхунац великих свечаности које се приређују ових дана у Сарајеву, у оквиру јубиларне прославе тридесетогодишњице С. к. „Славије”. Г. др. Милан Стојадиновић особито је почаствовао сарајевску омладину окупљену око „Славије” примајући се покровитељства ове прославе.”
Лист је истакао да ова спортска манифестација долази у прави час, „управо после потпоре Краљевске владе југословенском спорту која је омогућила да дође до нове и значајне ере спортског препорода. Данашњи дан боравка г. др. Стојадиновића у Сарајеву, истовремено је и највећи израз захвалности југословенских спортиста, после укидања такса на улазнице за спортске приредбе, чиме је г. др. Стојадиновић показао колико му је стало до напретка омладине.”
Сам председник владе је у говору на стадиону Славије, пред 15.000 људи, овако објаснио зашто је ту:
„Хтео сам и желео сам да вам то овде лично кажем и да лично присуствујем овој вашој прослави. Радујем се што спорт клуб „Славија” у Сарајеву данас окупља омладину свих вера, свих имена, свих сталежа и делова нашег народа. Тако „Славија” оличава, у маломе, оно што је уствари данас наша држава, где се у великој Југославији налази оживотворена и велика Србија и велика Хрватска и слободна Босна и Херцеговина. Спортска удружења, као што је ово, дужни смо да сви помажемо. У мени и у Влади, којој претседавам, наша млада спортска удружења наћи ће своје најбоље заштитнике. Нећу пропустити ниједну прилику а да не покажем да мени спортска омладина нарочито лежи на срцу и да се увек међу њом најпријатније осећам. Здраво тело, здрава душа! Здрава омладина, здрава Југославија!”, пренело је „Време”.
Овај лист је искористио и временске прилике да велича претседника владе, који је важио за финансијског стручњака:
„Занимљиво је да је пред долазак претседника владе г. др. Стојадиновића шест дана у Сарајеву лила киша, али је данас освануо прекрасан дан. Прошлих дана Сарајево је било у бризи због невремена и одбор С. к. „Славије” са разлогом је очајавао. Изгледало је да ће због невремена цела приредба пропасти. Јуче, када је пљуштало, састала се управа С. к. „Славије” да реши шта ће да ради ако непогода и даље траје. Међутим, секретар клуба г. Кап и многи са њим били су оптимисти: „Не брините, сутра долази претседник владе г. др. Стојадиновић и он ће нам сигурно донети лепо време...” Тако је и било. И данас је Сарајево имало још једну прилику да говори о претседнику г. др. Стојадиновићу као о батлији без такмаца.”
Стојадиновић је и пре тога користио спортске догађаје. На пример, када су 25. априла 1937. у међусобном окршају БСК и Грађански (Загреб) одлучивали ко ће бити првак државе. За тај дерби су продате 13.282 улазнице, чиме је, како је нагласило „Време”, премашен рекорд постављен на утакмици репрезентација Југославије и Шпаније (12.500).
„Политика” је издвојила вест „Претседник владе честитао је Грађанском”: „Претседник Министарског савета и министар иностраних послова г. др. Милан Стојадиновић, који је јуче присуствовао утакмици у пратњи министра шума и руда г. Ђуре Јанковића и шефова кабинета г. г. др. Гашића и др. Протића, био је врло задовољан одличним држањем играча како загребачких тако и београдских. Г. др. Стојадиновић је пажљиво пратио ток игре и напуштајући терен изјавио је своје велико задовољство што види толику масу света заинтересовану за спорт и тако објективну. По налогу г. др. Стојадиновића, шеф кабинета г. др. Јован Гашић посетио је воћство Грађанског и играче у хотелу „Занатски дом” и у име Претседника владе честитао капитену Грађанског на победи и освојеној титули првака државе.”

С дербија код Нушића

Уочи утакмице БСК – Грађански (0:4) преко разгласа је прочитана порука „нашег најомиљенијег писца”, како га је представило „Време”, Бранислава Нушића, „комшије БСК-а” (на том месту је сада стадион Партизана), у којој је, између осталог, казао: „Иако су ми лекари препоручили мир, мени ова галама не смета, јер по старом српском обичају треба живети у љубави са комшијом. Осим тога, ова галама повећава вредност моме имању”. После дербија шампионата Стојадиновић је посетио Нушића што је „Време” потврдило и фотографијом.

Енглезима на чување

Милан Стојадиновић (Чачак, 4. август 1888 – Буенос Ајрес, 24. октобар 1961) био је председник владе од 24. јуна 1935. до оставке 5. фебруара 1939. Од 18. априла 1940. је у интернацији, а уочи приступања Југославије Тројном пакту, у страху да се под немачким притиском не врати на власт, влада га је 18. марта 1941. предала у Грчкој Енглезима „на чување”, а они су га све време рата држали на Маурицијусу.

Нема коментара:

Постави коментар