субота, 20. јануар 2018.

UBEĐENI STE DA ZNATE SVA PRAVILA FUDBALA?

Verujemo da će vas ova iznenaditi!

Fudbaler koji prilikom izvođenja penala pogodi prečku ili stativu ne sme ponovo da igra loptom jer se to računa kao dvostruki kontakt i samim tim sleduje indirektan udarac za protivnički tim

    Ovo je samo jedno od neobičnih i manje poznatijih pravila fudbalske igre koje ne zna većina gledalaca, a bogami ni igrača, trenera, funkcionera klubova. 

Lako nastane haos

    Iskusni bivši arbitar Milošević Dragan Mige u razgovoru za Fudbalski Vršac objašnjava da se takve situacije nažalost dešavaju iako predstavljaju pravu retkost. 

Greše i sudije u Ligi šampiona

    Milošević podseća na veliki kiks engleskog sudije Grejema Barbera na utakmici Valensija - PSV Ajndhoven odigrane 1999. godine.
    - Klaudio Lopez je izveo slobodan udarac na 25 metara od gola. Prvo je pogodio sudiju, a onda natrčao na odbijenu loptu i poslao je u gol. Barber je priznao pogodak iako nije smeo jer se i tu zapravo radilo o duplom kontaktu. Englez je bio samouveren, hladan, samo je pokazao na centar, a siguran sam da mu je kasnije proradio kliker i da je shvatio grešku. Bilo je kasno - ističe Milošević, a na nižim ligama mladim, neiskusnim sudijama upravo to može i da se desi a da na igralištu niko to i ne primeti sem kontrolora.

    - Činjenica je da postoji mnogo pravila koja su neobična i retko se primenjuju. Upravo zbog toga mogu da izazovu pravi haos na terenu. Verujem da nema mnogo igrača, trenera, direktora, predsednika klubova, a kamoli navijača koji znaju za neke detalje. Dok ih smiriš, objasniš, već moraš da podeliš 10 žutih kartona - kaže Milošević, delegat posmatrač na Srpskoj ligi Vojvodina.

    Njemu se u karijeri nisu događale slične stvari, već je samo jednom imao "trik situaciju" i ispravno postupio.
    - Igrač koji ulazi na teren kao zamena ne sme da izvede aut ili korner, ali sme slobodan udarac ili "bekovsku". Ako bi izvodio aut ili korner, smatralo bi se da je igrao loptom pre nego što je zaista zakoračio na teren, što nije dozvoljeno. Jednom mi se takva situacija dogodila, nisam dozvolio igraču da izvede aut i dobio sam pohvalu od kontrolora suđenja - objašnjava bivši savezni sudija koji je bio pomoćni sudija na Prvoj ligi Srbije.

    Jedno od neobičnih i manje poznatih pravila kaže da autogol postignut iz slobodnog udarca, auta ili kornera ne važi kao pogodak za protivnički tim, već rival dobija samo korner.
    - Nešto je drugačija situacija ako se prekid izvodi iz šesnaesterca. U tom slučaju se smatra da je igra nastavljena tek ako lopta izađe van kaznenog prostora. Ako je neko od igrača dotakne ranije, izvođenje prekida se ponavlja - kaže Milošević.

Nema nabacivanja

    Takođe, ako igrač sam sebi nabaci loptu na glavu ili grudi kako bi je vratio golmanu, čuvar mreže ne sme da je uhvati u ruke. U tom slučaju igrač dobija žuti karton. Opomena mu sleduje čak i ako golman ne uhvati loptu rukama jer je igrač već učinio prekršaj i pokušao da zaobiđe pravila.
    A golman ne sme da pokupi loptu ponovo pošto ju je jednom već ispustio iz ruku, osim ako je ne tapka o zemlju. U suprotnom se dodeljuje indirektan udarac za protivnički tim.

    Kad igrač ne barata svim pravilima, onda može iz jedne da srlja u drugu grešku.
- Ako iz auta pošaljete loptu u svoj gol, biće to korner za protivnika. Ali ako pokušate da je stignete i rukom je sprečite da uđe u gol, biće to penal. Doduše, nećete dobiti crveni, već žuti karton, jer niste sprečili postizanje pogotka, nego samo korner - objašnjava Milošević.

Нема коментара:

Постави коментар