понедељак, 8. јануар 2018.

Najvećí uspeh VRŠAČKOG fudbala u KRALJEVINI JUGOSLAVIJI

Prvi KUP KRALJA odigran je 1924. , drugi 1925., treći 1926. a četvrti 1927. U tih četiri takmičenja za kraljev zlatni pehar nadmetalo se sedam reprezentacija tadašnjih podsaveza JUGOSLAVENSKOG NOGOMETNOG SAVEZA (Beogradski, Ljubljanski, Osiječki, Sarajevski, Splitski, Subotički i Zagrebački).
1930. godine je igran KUP koji je nazvan SAVEZNI PEHAR (KUP) JUGOSLAVENSKOG NOGOMETNOG SAVEZA (skraćeno JNS). Medjutim, on je odigran samo u ovoj godini. Osim toga, finale je zbog nekih problema oko verifikacije polufinalne utakmice izmedju SOKOLA i SANDA (žalbi i kontražalbi), održano tek aprila 1931. godine. 

Prvi i jedini pobednik ovog kup takmičenja je:
Subotičko Atletičko Nogometno Društvo (skraćeno SAND) iz Subotice.

Ovaj kup je trebao da se održava anualno (svake godine) ali se iz nepoznatog razloga odustalo od toga ("Ove se utakmice igraju za Pehar J.N.S.-a. Pobednik sa ovih utakmica dobija pehar za godinu dana. Klub, koji osvoji tri puta uzastopce i pet puta preko reda dobija Pehar u trajnpo vlasništvo". - Pravilnik za odigravanje nogometnih utakmica za Pehar J.N.S.-a, Sportista br. 595 od 21.7.1930.). 

U Kupu su učestvovali najbolji timovi iz svih podsaveza (njih 10) J.N.S.-a osim timova koji su igrali državnu ligu (BSK iz Beograda, Slavija iz Sarajeva, Hajduk iz Splita, Slavija iz Osijeka, Jugoslavija iz Beograda i Concordia iz Zagreba). Žrebanje je bilo poludirigovano i zbog manjih troškova, klubovi su izdeljeni u više regionalnih grupa.

U šesnaestini finala, 27.07.1930. godine, učestvovao je i vršački Dušan Silni i pobedio Obilić iz Velikog Bećkereka (sadašnji Zrenjanin). U II regionalnoj grupi, Vrščani su na svom igralištu eliminisali ekipu iz Velikog Bečkereka.
U osmini finala Dušan Silni je bio domaćin Obiliću ali iz Beograda i glatko izgubio sa 3 - 7. Bez obzira na ishod ove utakmice ostaje upisano da je jedan vršački klub došao do osmine državnog Kupa i da je uspešno učestvovao u prvom jugoslovenskom klupskom takmičenju kakvo je Kup.   
3. avgust 1930. godine
DUŠAN SILNI – OBILIĆ (Beograd) 3 - 7



Slika, na kojoj je ekipa Dušana Silnog, je preuzeta sa FEJSBUK STRANICE

STARI VRŠAC - UDRUŽENJE FELIKS MILEKER


Tekst o prvom klupskom jugoslovenskom Kupu preuzet sa




http://www.exyufudbal.in.rs.

Нема коментара:

Постави коментар