недеља, 14. јануар 2018.

Karijera sa 46 crvenih kartona

Kolumbijac Bedoja odigrao je 552 susreta kao član 13 klubova i 49 za nacionalni tim, a zvanje apsolutnog šampiona u prevremenom napuštanju terena začinio je izbacivanjem i u trenerskom debiju


Retki su fudbaleri koji tokom karijere nikada nisu isključeni zbog grubog starta ili nediscipline. Da ovo nije nimalo lak poduhvat pokazuje i podatak da je to pošlo za rukom samo dvadesetorici igrača među kojima su i Filip Lam, Raul Gonzales Blanko, Gari Lineker, Mišel Platini... Sa druge strane postoje i igrači koji često nisu mogli da kontrolišu svoje emocije pa su zbog nesmotrenog starta više puta morali da ranije napuste igru zbog crvenog kartona.
Apsolutni rekorder u toj kategoriji je Herardo Bedoja koji je tokom karijere bio član 13 klubova između ostalih i Deportivo Pereire, Deportivo Kalija, Rasinga, Pueble, Boke juniors...
Kolumbijac, koji očigledno nije mogao da obuzda svoj temperament, je odigrao 552 susreta za klubove i 49 za nacionalni tim, a na njima je dobio čak 46 crvenih kartona!
Do 41 isključenja je, primera radi, došao na derbiju Bogote između njegovog Independijentea i Milionariosa kada je najpre Džonija Ramireza u duelu udario laktom u glavu, a zatim ga je dok je ležao na travi nagazio kopačkom po licu. Zbog toga je suspendovan 15 utakmica, a morao je i da plati pet hiljada dolara. A da ni nakon okončanja fudbalske karijere nije promenio narav pokazao je na trenerskom debiju kada je kao pomoćnik Herarda Pelusa, trenera Independijentea, isključen u 21. minutu prvog poluvremena. Bedoja je, nakon što je protivnik izjednačio na 1:1, desetak minuta vređao pomoćnog sudiju jer nije signalizirao ofsajd sve dok ga glavni arbitar nije poslao na tribine.
Daleko iza njega je Siril Rol, nekadašnji fudbaler Bastije, Lensa, Marseja, Monaka, Bordoa i Nice. Francuz, koji je tokom seniorske karijere koja je trajala 17 godina odigrao 443 meča, dobio je 25 crvenih i 187 žutih kartona. Prvi put je isključen na debiju za Bastiju, na susretu protiv Meca, zbog udaranja protivničkog igrača, a osim po nedisciplini u igri bio je poznat i po incidentima van terena. Dok je bio član Lensa napao je igrača iz mlađih kategorija kom je slomio nos, a tokom boravka u Nici na meču sa Nansijem izazvao je opštu tuču između igrača u tunelu.
Priliku da ga prestigne na drugoj poziciji imaće kapiten Reala Serhio Ramos koji se, za sada, zaustavio na 24 isključenja. Fudbaler, koji je sa „kraljevskim klubom” osvojio sve što se moglo osvojiti (18 trofera), dok je sa Španijom dva puta bio prvak Evrope i jednom sveta, iako je jedan od najboljih igrača na svojoj poziciji često nije mogao da kontroliše ponašanje na terenu.
Ramos je prvi crveni karton dobio 2005. godine na susretu između Reala i Espanjola kada je u razmaku od 61. do 87. minuta dva puta javno opomenut. Umesto da nakon tog isključenja bude pažljiviji na terenu defanzivac je samo jedanaest dana kasnije ponovo morao ranije da napusti igru, ovog puta na susretu Lige šampiona sa Olimpijakosom. Već u novembru iste godine opet je ostavio saigrače na cedilu koji su sa igračem manje izborili remi sa Sosijedadom. Tokom prve godine u klubu iz Madrida isključen je čak četiri puta, a jedino u sezoni 2014/15 nije dobio crveni karton. Desilo se da čak bude isključen dva puta u razmaku od šest dana, što mu je najkraći period između dva crvena, najpre protiv Ajaksa u Ligi šampiona (23. novembar 2010), a zatim i protiv Barselone kada je prvi put ranije napustio teren u „klasiku”.
Poslednjim isključenjem, početkom decembra protiv Bilbaoa, postavio je neslavan rekord Primere. On je prestigao Pabla Alfara i Havijera Aguada i sa 19 crvenih kartona postao igrač koji je najviše puta ranije završavao utakmicu zbog javnih opomena, a za taj „podvig” mu je trebalo 417 ligaških utakmica. Prethodni rekorderi su se nakon tog susreta našalili sa svojim naslednikom. Aguado je na Tviteru napisao „Napokon je gotovo”, a Alfaro je odgovorio sa „Bilo je vreme”.
Među igračima koji su imali dvocifren broj crvenih kartona su i fudbaler Alavesa Aleksis Ruano Delgado (22 isključenja), nekadašnji prvotimac Penjarola i Juventusa Paolo Montero (21), Pablo Alfaro, koji je igrao u Barseloni, Sevilji, Atletiku i Havijer Aguado koji je bio član Saragose (po 18), igrač Tuluza Janik Kauzak (17), Felipe Melo iz Palmeirasa (14) i Vini Džouns koji je igrao u Lidsu, Šefildu, Čelsiju, KPR (12). 

Нема коментара:

Постави коментар