четвртак, 22. јун 2017.

PRIRUČNIK KOJI ZASLUŽUJE POHVALU, A PRIREĐIVAČ PODRŠKU



AUTOR TEKSTA : http://fudbalskisudija.blogspot.rs
 
 Priručnik za fudbalske sudije 2016-2017 -
Juče sam imao priliku da pročitam Priručnik za fudbalske sudije 2016-2017 u izdanju OFS Beograd. Iskreno bio sam prijatno iznenađen kvalitetom sadržine i formom Priručnika. Već samo saznanje da je navedena publikacija prva te vrste koju prirođuje OFS Beograd, dovoljno govori za sebe. Očigledno da je KUS (priređivač Priručnika), koji deluje pri organizaciji sudija FS Beograda, shvatio značaj i potrebu da se edukaciji sudija mora posvetiti mnogo veća pažnja nego što je to bio slučaj do sada, ako se želi pozitivno delovati na unapređenje postojećeg i razvoj budućeg sudijskog kadra. Priređivač Priručnika je publikovanjem istog dao jasan, pre svega pozitivan znak kako i na koji način, između ostalog, treba delovati kada je u pitanju vođenje brige o sudijskom kadru.

Druga pozitivna stvar koja je vezana za Priručnik je činjenica da isti ne boluje od pretencioznosti. To je veoma bitan elemenat. Priručnik, svojom jednostavnošću i preciznošću, na jedan sveden ali krajnje pragmatičan način čitaocu približava sve ono o čemu jedan sudija treba da vodi računa pre, tokom i nakon utakmice. U priručniku čitalac neće naći teorijsko-stručne analize i rasprave u vezi određenih pitanja  iz PFI i njihove primene, ali će zato naći dosta poučnih, korisnih stvari koje fudbalskom sudiji mogu da pomognu ne samo u rešavanju konkretnih situacija na jednoj utakmici, već i za samu pripremu sudije za utakmicu, kao i za analizu učinka nakon utakmice. Priručnik, u koji je priređivač očigledno ugradio iskustveni princip, sudiji može da pomogne da što bolje razume neke od suštinskih elemenata vezanih za suđenje sa kojima se sudija svakodnevno sreće, kao što su saveti u vezi treninga, pravilnog postavljanja, razumevanja i procene prekršaja, pravljenje razlike u prekršajima prilikom procene da li treba izreći disciplinsku meru, praktični saveti pomoćnim sudijama oko ispunjavanja obaveza koje proizilaze iz savremenog suđenja, značaj timskog rada itd. Kratka i jasna naracija u opisivanju određenog pitanja tekstove iz Priručnika čini  jasnim i čitaocu prijemčivim, lako prihvatljivim. Jedan od posebnih segmenata Priručnika koji zavređuje pažnju je jasno ukazivanje na značaj razvijanja i negovanja kulture govora, ponašanja i oblačenja fudbalskog sudije pre tokom i nakon utakmice. Takvim stavom jasno je da se aludira na to da sudija mora biti ličnost, a ne osoba. Ličnost ima karakter, stav, držanje i ponašanje, dok osoba ima samo fizički izgled.
Treća pozitivna stvar, koja ima više edukativni nego li pragmatičan karakter, je kratko i slikovito upoznavanje čitaoca sa nekim od imena iz sudijske istorije koji su ostali trajno zabeleženi u analima sudijske organizacije kao svetli primeri. To je veoma dobro rešenje jer se takvim stavom jasno čitaocu stavlja do znanja da fudbalsko suđenje ne počinje od njih, ne počinje od juče ili danas, već da ono ima dugu i nadasve bogatu istoriju. Previše istorije može da smeta budućnosti taman toliko koliko i premalo. Shvatajući aktuelni trenutak, kao i današnji značaj pojedinih imena iz redova sudija, priređivač priručnika je slikovno napravio vezu prošlosti i sadašnjosti.
Na kraju Priručnik za fudbalske sudije 2016-2017 u izdanju OFS Berograd predstavlja izdanje vredno pomena i hvale. Prvi korak je učinjen pa samim tim očekujem da će nova izdanja Priručnika biti još kvalitetnija i bolja. Definitivno, ono što je u samom Priručniku i napisano, publikacija zaslužuje i treba, za sve sudije sa teritorije OFS Beograd, da bude sastavni deo opreme koju će koristi i nositi sa sobom.

Нема коментара:

Постави коментар