уторак, 6. јун 2017.

SVETSKO A VRŠAČKO 3.deo



Šaranov za SK: Baku mali Dubai, spreman za poziv Srbije
Bojan Šaranov trenutno brani u šampionu Azerbejdžana Karabagu.


Klub je iseljen u Baku zbog problema koji već godinama traju u oblasti Nagorno-Karabag, ali to im ne odmaže u pravljenju odličnih rezultata.
Očigledno ne odmaže ni srpskom čuvaru mreže da bude dobro raspoložen i da nam detaljno odgovori na nekoliko pitanja kada smo ga zamolili.
Trenutno igraš za Karabag u Azerbejdžanu. Kako si se snašao tamo i kakva je bezbednosna situacija obzirom da je to "trusno" područije već duže vreme?
- Da trenutno sam u Qarabahu, što se tiče bezbednosti, stvarno nema nikakvih problema, klub se nalazi u Bakuu. Grad je vrhunski, zovu ga mali Dubai, tako da stvarno uživam ovde sa te strane. Što se tice kluba, Qarabah je prvak već tri godine za redom i takođe tri godine učesnik grupne faze Lige Evrope i sve tri godine, na žalost, ne prolazi grupu u poslednjem kolu. Ovde godine smo u ligi takođe prvi, ostalo je još pet kola do kraja, u polufinalu kupa smo takođe, tako da je za sada sve idealno. Cilj kluba sledeće godine je da proba da uđe u Ligu šampiona, što bi stvarno bio fenomenalan uspeh, ali isto tako, klub je vrhunski organizovan i verovatno će u narednih par godina i zaigrati u Ligi šampiona! Što se tiče mog statusa, došao sam pre 6, 7 meseci, delim minutažu sa Sehićem, koji je reprezentativni golman BIH, on je već 3, 4 godine ovde!

Imaš poprilično bogat i zanimljiv fudbalski CV. Igrao si u Grčkoj, Izraelu... Reci nam jednu stvar koja je univerzalna na svim jezicima, šta je to što čini fudbal "najvažnijom sporednom stvari na svetu"?
- Da, eto, imao sam tu sreću do sada da živim i igram u prelepim zemljama i svaki grad mi je bio na moru, što je takođe interesantno, Haifa, Krit i Baku. Većina mojih klubova su bili šampioni svojih zemalja i sa velikom armijom navijača i onda sam imao sreću da stvarno osetim šta jedan klub može da znači navijaču i koliko se raduju pobedama i tuguju sa porazima tj koliko to emotivno proživljavaju! Stvar koja čini fudbal najbitnijom stvari ne svetu - ne znam, iskreno, jer za mene je fudbal i bavljenje fudbalom moj način zivota i nešto što posle Boga i moje porodice predstavlja meni sve, tako da možda nisam objektivan, ali mi je svakako drago da sam deo te stvari :))
 Igrao si i za Partizan. Teško se može zamisliti bolji meč za debi od "Večitog derbija", ali na žalost, doživeli ste poraz?
- Da, moj debi je bio “Večiti derbi” i istina je da ne može da se zamisli bolji meč u kojem ćete debitovati. Nažalost smo izgubili, ali već sledeći derbi je bilo bolje..
Od svih odbrana i parada se napravio, da li bi izdvojio neku, da li ti je neka ostala urezana u sećanju i možeš da je prepričaš "frejm po frejm"?
- Golman je definitivno specifična pozicija i mislim da se svaki golman seća 70, 80 posto svijih intervencija, pogotovo na "bitnijim" utakmicama. Ja lično dosta analiziram svoje utakmice, pa ih sve negde imam u glavi. Ako bih morao da izdvojim nešto, to bi bila dva odbranjena penala protiv PAOK-a u Ligi Evrope dok sam nastupao za Maccabi Haifu!
 Zabeležio si jedan nastup za nacionalni tim. Nadaš li se da će telefon ponovo zazvoniti na putu ka Rusiji koji nam, za sada, prilično dobro ide?
- Da, debitovao sam protiv Južne Koreje u Seulu, bio sam deo ekipe u celom kvalifikacionom ciklusu za Evropsko prvenstvo, na koje se nažalost nismo kvalifikovali. Posle duge pauze, mislim ds nam se vratio kult reprezentacije, misim da igrači ponovo igraju srcem i da je to ključ dosadašnjih dobrih rezultata (jer kvalitet nikad nije bio sporan). O meni u reprezentaciji -u najboljim sam golmanskim godinama, branim u šampionu jedne zemlje i trostrukom uzastopnom učesniku Lige Evrope, ne razmišljam puno o tome, ali ako dođe poziv, ja sam spreman!
Da nije fudbaler, šta bi bio Bojan Šaranov?
- Da nije fudbaler, difinitivno bi bio košarkaš...
Da li si imao idola kada si počinjao da treniraš i ako jesi, ko je to bio? Da li si od početka bio golman?
- Ne, bio sam igrač kada sam počinjao, ali mi je otac bio golman, pa sam najiskrenije krenuo ovim putem. Idola nemam, ali imam nekoliko golmana na koje se ugledam i učim od njih - jedan od njih je Iker Kasiljas.

 Trener ti je Gurban Gurbanov, dobro poznat našoj fudbalskoj javnosti. Da li si pričao sa njim, makar u šali o toj "čuvenoj" utakmici kada nas je "zavio u crno"?
- Da Gurban Gurbanov, definitivno je posle te utakmice, kada je nama dao dva gola, stekao ogromnu slavu i poštovanje navijača u Azerbejdžanu, eto Srbija mu je ostala u lepom sećanju, možda me je zbog toga i doveo :)))))


I za kraj, šta bi poručio svim dečacima i devojčicama koji tek počinju da se bave fudbalom ili nekim drugim sportom?
- Prvo, mislim da je u današnje vreme krucijalno da se deca bave nekim sportom i budu aktivni (današnje vreme lap topova, smart telefona, koji definitivno utiču na mentalni i fizički razvoj dece, negativno naravno), a ako se deca kasnije zaljube i taj sport kojim krenu da se bave i požele da postanu profesionalci, želim iz sveg srca da vredno rade, budu strpljivi, uporni i imaju neograničenu veru… I za kraj jedna rečenica: Bilo da mislite da možete ili da ne možete, u pravu ste!


OFK Beograd
Rođen u Vršcu, Šaranov je počeo u OFK Beograd. U prvom timu je debitirao u sezoni 2004/05 i član popularnih "romantičara" je bio do ljeta 2011. godine . Bio je na pozajmicama šabačkoj Mačvi od 2005. do 2007. i u Bežaniji od 2007. do 2008, a kratko je boravio i u Novom Pazaru.  2009. Šaranov se vratio u OFK Beograd, izborivši mesto medju stativama kao prvi izbor. 2010/11 zaslužio je mesto u TIMU SEZONE  Superlige.
 
Makabi Haifa
2011. godine odlazi u Makabi Haifu. Za Makabi je debitovao 27. aprila 2011. godine protiv Maribora u trećem kolu kvalifikacija za Ligu prvaka. U Ligi Izraela je debitovao 20. oktobra 2011. godine protiv Makabi Netanjahu. Šaranov je odigrao 5 utakmica u grupnoj fazi Lige Evrope u sezoni 2011/12. protiv njemačkog Šalkea 04, kiparske AEK Larnake i rumunske Steaue iz Bukurešta. U sezoni 2011/12., Šaranov je odigrao 20 utakmica u Ligi izraela i primio 29 golova. 24 oktobra 2013. godine, on je na utakmici protiv grčkog PAOK-a obranio na popularnom stadionu Tumba 2 penala slovačkom reprezentativcu i igraču PAOK-a Miroslavu Štoku. Dana 25. jula 2013. godine, Šaranov prisustvovao je najvećoj pobedi (8-0) jednog izraelskog kluba u Evropi u revanšu drugog kola kvalifikacija za Ligu Evrope protiv Xazar Lankaran. Dana 29. avgusta 2013. godine, Šaranov i njegov tim plasirali su se  u grupnu fazu Lige Evrope nakon pobede nad Astra Giurgiu.Njegov prvi meč u grupnoj fazi Lige Evrope u sezoni 2013/14, bio je 19. septembra 2013. godine, protiv AZ Alkmaar.
Šaranov je za Makabi odigrao 3 sezone , odnosno  93 utakmice u svim takmičenjima.

Ergotelis
Dana 30. decembra 2014. godine, Šaranov je potpisao sa grčkim klubom Ergotelis. Dana 7. januara 2015. godine, on je debitovao za Ergotelis u Kupu Grčke protiv AE Ermionide. Dana 19. januara 2015. godine, Šaranov je debitovao u Superligi Grčkoj za Ergotelis protiv AEL Kalloni. U Superligi Grčke je odigrao 13 utakmica za jednu polusezonu pre odlaska iz kluba nakon njegovog ispadanja iz lige. Bio je na pragu prelaska u PAOK i Olimpijakos, ali po završetku sezone on je sporazumno raskinuo ugovor s klubom.

Partizan
Dana 23. decembra 2015. godine, Šaranov je zajedno s Markom Jovanovićem službeno predstavljen kao novo pojačanje Partizana. Za Partizan je debitovao u prijateljskom meču na pripremama protiv rumunske ekipe ČFR Kluž. U Jelen Superligi je debitovao protiv Crvene Zvezde u 150. večitom derbiju. U dresu Partizana osvojio je trofej u kupu Srbije trijumfom u finalu nad ekipom Javora.

Karabag
Na samom kraju ljetnog prijelaznog roka 2016. godine Šaranov je napustio ekipu Partizana i potom postao novi član azerbajdžanskog Karabaga s kojim će nastupati u grupnoj fazi Lige Europe.


Reprezentacija
2008. godine Šaranov je igrao za srpski olimpijski tim u kvalifikacija za Ljetne olimpijske igre 2008. Godine, ali reprezentacija nije uspela da se kvalifikuje na završni  turnir. 
Šaranov je bio član mlade reprezentacije Srbije koja je učestvovala na Evropskom prvenstvu za igrače do 21 godine 2009. godine.  Bio je rezerva Željku Brkiću.  
Prvi poziv za seniorsku reprezentaciju dobio je od trenera Vladimira Petrovića za kvaliikacionu utakmicu protiv Severne Irske (Evropsko prvenstvo 2012). 3.juna 2011. godine  Šaranov je odigrao prvu međunarodnu utakmicu za Srbiju. Igrao je svih 90 minuta u Seulu protiv Južne Koreje (poraz 2 – 1).

Нема коментара:

Постави коментар