недеља, 28. јануар 2018.

PROMENA KOJA ZNAČI ‘ZBOGOM’ FUDBALU KAKAV POZNAJEMO:

UEFA namerava da zabrani udaranje lopte glavom!

.rs
Strahinja Nikolić
  27. jan 2018. 23:13
 

Oštećenje mozga kod profesionalnih sportista svake godine postaje sve važnija tema kako u medicinskim, tako i sportskim klubovima i ligama, a na red je došao i fudbal.


Od kako je 2009. godine NFL, najjača liga na svetu u američkom fudbalu, priznala rezultate istraživanja doktora Beneta Omalua, koji je dokazao da brojni udarci u glavu koje igrači prime tokom karijere mogu da prouzrokuju CTE sindrom (hronična traumatska encefalopatija), broj istraživanja povodom ove teme raste iz dana u dan.

Sada, na red je došao i fudbal, a promena koju razmatra Aleksander Čeverin, prvi čovek UEFA, mogla bi da najvažniju sporednu stvar na svetu promeni iz korena.

Naime, prema informacijama koje je objavio britanski „Telegraf“, UEFA razmatra zabranu udaranja lopte glavom u mlađim kategorijama, ukoliko istraživanje koje je započelo na ovu temu pokaže da to može da izazove oštećenje mozga.

Podsećamo, pre dve godine doneta je odluka u Sjedinjenim Američkim Državama da deca ispod 11 godina ne smeju da tokom utakmice loptu udaraju glavom, a isto bi trebalo uskoro da usledi i u Engleskoj.

Moramo ovo da uzmemo za ozbiljno, naravno. Ukoliko istraživanje pokaže da izaziva oštećenje mozga, pogotovo kod dece, bićemo striktni. Ovo je važno pitanje i zanima me šta će nam doneti, jer ovaj problem nije karakterističan samo za MMA, boks ili NFL, već i za fudbal, tako da sa nestrpljenjem čekam rezultate analize, rekao je Čeferin.

U prilog ovom istraživanju ide i to što su oštećenja mozga pronađena kod nekoliko članova generacije koja je Engleskoj donela titulu šampiona sveta 1966. godine, kao i slučaj Džefa Astla, legende Vest Bromvič Albiona, koji je preminuo 2002. godine, da bi pre četiri godine, nakon 12 godina kampanje i zvanično postao prvi fudbaler koji je preminuo zbog oštećenja mozga prouzrokovanog udaranjem lopte glavom.

Нема коментара:

Постави коментар