четвртак, 4. јануар 2018.

10 stvari koje niste znali o fudbalu

Stalno slušamo da se u fudbalu pišu samo rezultati. Ipak, postoji nešto što se pamti i generacijama prenosi i izvan zvaničnih spisa delegata. 


Pogledajte 10 zanimljivih rekorda, bizarnosti, istorijskih činjenica,i smešnih i tužnih trenutaka u istoriji fudbala … 

 1. Prvi direktan prenos fudbalske utakmice prikazan na televiziji, bio je 1937. godine. Prenošen je trening meč Arsenala i igrao se na Hajberi stadionu.  

2.   Tokom utakmice odigrane u Paragvaju između Sportivo Ameliano i Dženeral Kabaljerosa, pokazano je ukupno 20 crvenih kartona, a par dana pre pisanja ovog teksta taj rekord je oboren  tokom meča niželigaških argentinskih ekipa Klejpole i Viktoriano Arenasa kada je sudija pokazao čak 36 isključujućih kartona. Crvene kartone dobili su svi igrači i članovi stručnog štaba oba tima.

3.   Najmlađi igrač koji je ikada zaigrao na Svetskim prvenstvima je Norman Vajtsajd (Severna Irska). On je premašio Peleov rekord, zaigravši sa 17 godina i 47 dana.

Crveni karton

4.   Igrač, Žorž Vea, platio je opremu za ceo tim i pokrio sve putne troškove, kako bi reprezentacija Liberije mogla da zaigra na Afričkom Kupu Nacija 1996.godine

5. Nigerijac, tada fudbaler Čelsija, Selestin Babajaro, povredio je nogu kada je proslavljao gol u pripremnoj utakmici, dok je italijanski reprezentativac Luiđi Rava, silinom udarca slomio ruku jednom gledaocu na tribinama. 

 6. 1978. godine, Ser Aleks Ferguson, dobio je otkaz u Sent Mirenu zbog psovanja jedne dame tokom meča. Inače, to je jedini klub u kome je on kao trener dobio otkaz. 

7. Mihael Laudrup bio je deo ekipe Barselone kada su deklasirali Real Madrid sa 5:0. Takođe je bio i igrač Reala Madrida u pobedi nad Barselonom istim rezultatom. 

8. U ligaškom duelu između Blekburna i Vest Bromvič Albiona 2011.godine, igralo je 27 fudbalera iz čak 22 različite zemlje, što je apsolutni rekord po broju internacionalaca iz različitih zemalja. 

9. Leroj Rosenior, ušao je u istoriju kao trener sa najkraćim stažom u jednom timu kada je posle 10 minuta dobio otkaz u engleskom niželigašu Torki Junajtedu.  

10. Internacionalna utakmica sa najviše golova odigrana je aprila meseca, 2002.godine između reprezentacija Australije I Američke Samoe.  Utakmica  gde je 7+ bilo već posle 15-ak minuta. Podatak ne čudi jer i prethodni rezultati govore da Američka Samoa ume da primi...dosta pogodaka. Bruka za njih ili ne, uglavnom ovo je internacionalna utakmica sa najviše postignutih golova. Meč je odigran u okviru kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2002.godine, održanog u Japani i Južnoj Koreji, a rezultat, ni manje ni više nego 31:0, za ’’Australce’’ naravno.

Нема коментара:

Постави коментар