понедељак, 18. децембар 2017.

Ne propustite priliku – postanite fudbalski sudija

U sklopu svojih redovnih godišnjih aktivnosti koje se odnose na popunjavanje i povećanje stručnog kadra, Stručna strukovna organizacija sudija Fudbalskog saveza opštine Vršac organizuje besplatnu ŠKOLU ZA FUDBALSKE SUDIJE.


Svi polaznici prvo prolaze kroz STRUČNU OBUKU, a kada prodju obuku imaće priliku da izađu na polaganje praktičnog i teroijskog dela ispita, nakon čega će dobiti zvanje fudbalski sudija pripravnik, a po polaganju prvog redovnog seminara i suđenja 10 utakmica biće prevedeni u zvanje fudbalski sudija 3. kategorije.

Mnogima se ovaj poziv čini stran i suviše dalek, ali velika većina polaznika prethodnih škola, koji su na pravi način shvatili ozbiljnost i značaj ovog poziva, razvili u veoma kratkom periodu, ljubav prema suđenju i počeli da teže ubrzanom usavršavanju i napredovanju.



Branko Pavlovic

Šta znači biti fudbalski sudija? 

- Ovo pitanje postvaljaju svi kandidati, a kvalitetan odogovor na to pitanje je veoma složeno. Fudbalske sudije predstavljaju neizostavan i veoma važan deo fudbalske igre, one se staraju o primeni i sproevođenju pravila, bez kojih fudbal ne bi ni postojao u obliku kakvog ga danas poznajemo. Međutim sudije nikako ne treba da budu ti činioci neke utakmice koji će biti istaknuti u prvom planu. To je uloga igrača i trenera, dok se njihova uloga najkraće može definisati kao „čuvara poretka fudbalske igre“, odnosno sudije su te koje nepristrasnom i objektivnom primenom i sprovođenjem pravila fudbala, u okviru svojih ovlašenja, obezbeđuju uslove za pravično i ravnomerno nadmetanje protivničkih timova, što je ključni element duha fudbalske igre, „fer-plej“-a, kao i sportskog nadmetanja uopšte.

Ko može da postane fudbalski sudija? 

- U ne tako davnoj prošlosti vladalo je mišljenje da se ne može postati dobar fudbalski sudija, ako pre toga nije postajalo neko igračko iskustvo… Danas su stvari sasvim drugačije… Svi smo svedoci da se fudbal razvija svetlosnom brzinom, da se brzo menja, da se igra neprestano ubrzava, da su igrači sve bolje fizički priremljeni…svi ovi razlozi proizveli su potrebu i za ubrazanim i kvalitetnim razvojem sudija, koje moraju biti spremne da odgovore sve većim izazovima koje im nameće moderni stil igranja fudbala, a jedna od početnih stadijuma za „izgradnju“ kvalitetnog fudbalskog sudije su pre svega njegove godine.



U skladu sa dokumenitima koje regulišu ovu materiju, propisano je da zvanje fudbalskog sudije može steći lice sa navršenih, najmanje, 16 godina života. Te godine su upravo i pravo vreme za početak karijere. Ko počne da se bavi suđenjem između 16. i 18. godine života i odluči da se ozbiljno posveti ovom pozivu, ima realne šanse za brzo napredovanje i usavršavanje, koje može dostići i internacionalni nivo.

Posebna pažnja se odnedavno stavlja i na žene sudije, s obzirom da je i ženski fudbal u velikoj ekspanziji. U našoj zemlji, za sada, ima relativno mali broj žena sudija, te je s tim u vezi, postoji mnogo veća šansa i uslovno govoreći, relativno lakši put za napredovanje nego što je to slučaju u muškoj konkurenicji. Žene sudije imaju posebno veliku perspektivu i ova škola suđenja, između ostalog, ima za cilj da omasovi i ženski kadar u sudijskim redovima.

Šta donosi poziv fudbalskog sudije?

Biti fudbalski sudija donosi mnoge benefite i mogućnosti a neki od njih su:
- šansa za napredovanje, 
- vođenje sportskog načina života, 
- redovni treninzi, 
- mogućnost za sticanje prijateljstava i kontakta u zemlji i inostranstvu, 
- isksutvo u radu u strukovnoj sportskoj organizaciji, 
-  razvijanje komunikacijskih veština i rada sa ljudima i 
- još mogo toga… 

Još jedna od veoma pozitivnih stvari što se tiče ovog poziva jeste ta da sudija za svoja angažovanja imaju novčane naknade, koje se povećavaju u odnosu na stepen takmičenja, tako da u početku mogu da budu dobar džeparac, a sa napredovanjem mogu da se ostvare redovni prihodi koji su iznad trenutnih prosečnih mesečnih plata….

Na kraju, još jednom, pozivamo sve zainteresovane devojke i mladiće da se upišu u našu školu i postani deo našeg tima!

Нема коментара:

Постави коментар