уторак, 28. новембар 2017.

8 „PRAVILA“ KAD SE RADI O FUDBALU ZA DECU

Dečiji fudbal je igra. Igra mora biti zabavna!

Fudbal za decu je prvi dečiji susret sa organizovanim fudbalom. Organizovan na način da deca imaju dresove i igraju na terenu, samo treba zapamtiti da je fudbal igra, a ne –obavezna zbilja. Ovo poslednje napomenuto dolazi malo kasnije u životu.
Treba zapamtiti da je prvi utisak najvažniji za stvaranje želje. Dopustiti deci da se zabavljaju. Dozvoliti im da se igraju zajedno i sami sa sobom i neka rezultat ne bude primaran. Najvažniji rezultat, koji se dobija, su radosna deca, koja imaju priliku da se izraze u pozitivnoj igra sa svojim drugovima i zbog toga dobiju želju da se bave fudbalom.

 

Deca moraju igrati fudbal kao deca a ne kao odrasli!

Fudbal za decu se mora prilagoditi potrebama i predispozicijama pojedinca-a ne predispozicijama i potrebama odraslih!

 

Deca moraju igrati fudbal u sigurnim okolnostima

Pretpostavka je za dečiju želju za fudbalom je da se sve odvija u sigurnim okolnostima i okruženju. Zato je glavni zadatak odraslih da stvore okvire i okruženje u kojem je ugodno boraviti i gde se svako pojedino dete usuđuje izražavati, koristeći svoju maštu, gde je dozvoljeno pogrešiti i gde dete uči da preuzme deo odgovornosti i konstruktivno doprinese zajedničkom dobru.

 

Za male igrače je najvažnije da budu zajedno sa svojim drugovima!

Deca vole igrati fudbal sa svojim drugarima. Zajednička igra izvan terena često ima veći značaj od same utakmice.
U dečijem fudbalu moramo naglašavati zajedništvo i pozitivan suživot, zato što je to dečija potreba i zato što to utiče na stvaranje radosne dece sa dobrim prijateljima i zdravim interesima. Zato treba upražnjavati bliskost i zajednički život i dozvoliti deci da osete da oni ne igraju samo protiv, već i sa protivničkim igračima.
Zapamtite:
Ne postaje se pod garancijom dobar čovek samo zato što je neko dobar da igra fudbal. Postaje se bolji fudbaler ako je neko dobar drug,koji je spreman da preuzme deo odgovornosti i koji se angažovano odnosi i kritički konstruktivno prema svom okruženju.

 

Svi moraju isto igrati!

Niko nije postao dobar od sedenja na klupi, kad svi misle da je zabavno igrati. Pored toga nema niko ko zna ko će biti dobar kad odraste-retkost je da jedna „dečija zvezda“ postane „odrasla zvezda“. Jedno prvenstvo nije cilj samo za sebe i zato je nerazumno koristiti samo najbolje da bi se dobila utakmica.
Neka svi igraju vremenski isto. Neka svi igraju od početka i neka svi igrači igraju na različitim mestima u timu, ali ih ne smemo na to primoravati.

 

Učiti decu da podnesu i pobedu i poraz!

Svi mogu učestvovati u dečijem fudbalu. Niko nije previše loš ili previše dobar. Zato je važno graditi princip o ravnomernom otporu na treningu i utakmici.
Niko ne voli da izgubi ili „dvocifreno“ pobedi. Pobedu i poraz treba uzeti razumno – ako odrasli podnose poraz onda oni i decu isto nauče. Fudbal je timska igra gde svi pobeđuju ili svi gube. Pobedu svako nosi sa sobom. Poraz dele svi!

 

Dečiji fudbal mora biti svestran trening!

Deca imaju potrebu za sve vrste doživljaja sa svojim drugovima iz fudbalskog kluba – ne samo fudbal. Svestrano sportsko iskustvo je zato pozitivna misao za generalni razvoj deteta i isto tako može biti pozitivan za razvoj fudbalskih sposobnosti. Deca se moraju podsticati da učestvuju u više sportskih grana. Deca se moraju motivisati da se igraju lopte i drugih igara i kod kuće i u dvorištu.

 

Hajde da sarađujemo na radostima fudbala za male!

Dečiji fudbal mora biti radostan fudbal koji se organizuje između fudbalskih saveza, klubova, trenera i roditelja. Dečiji fudbal se mora organizovati sa osnovnom polaznom tačkom da svako pojedino dečije izražavanje i sposobnosti, dečiji lični razvoj i pozitivni zajednički život sa drugovima je važniji od prvenstva i rezultata.

Нема коментара:

Постави коментар