субота, 30. септембар 2017.

FUDBALSKE LIGE U DOBA KRALJEVINE JUGOSLAVIJE (1920-1941)

Uvod

Tema je otvorena, da bi napravili jednu lepu bazu konačnih tabela fudbalskih liga klubova iz Srbije. Za sada je akcent striktno za period pre II svetskog rata. U dogledno vreme otvoriću novu temu ili ćemo nastaviti na ovoj temi, kad završimo sa ovim i na period nakon II svetskog rata, za vreme SFRJ do 1992. godine. Naravno akcent vezan za lige je striktno vezan za niže "rangove" ako se tada to moglo zvati, na lige podsaveza, njihove razrede i lige župa.  
Prve lige i prvenstva za prvaka Kraljevine Jugoslavije nije interesantan jer sve to već postoji na internetu i u mnogo knjiga, i monografija. Cilj je kao što rekoh da stvorimo jednu bazu svih takmičenja i plasmana klubova koja bi ostala u amanet, i naravno cilj su takmičenja u Srbiji i srpskih klubova, nije sve izgubljeno, dosta toga se krije po arhivama i bibliotekama, u novinama i raznim monografijama. Pokušaću na drugačiji način da sve animiram ovde prisutne i one mladji i one starije koji znaju da nije fudbal na ovim prostorima počeo od Zvezde, Partizana. 

Početak 

Nogometni savez Jugoslavije tj JNS je osnovan 1919.godine u Zagrebu. Na osnivačkoj sednici bila su zastupljena nogometna središta: Beograd, Karlovac, Niš, Novi Sad, Osijek, Požega, Sisak, Skoplje, Slavonski Brod, Split, Valjevo, Varaždin i Zagreb (sa 7 zagrebačkih klubova). 
Osnivačku sednicu vodio je Hinko Würth koji je izabran za prvog predsednika JNS-a a zatim je rukovođenje skuštinom preuzeo Danilo Stojanović. Prvim sekretarom Saveza postao je dr. Fran Šuklje. Priznata su nogometna pravila koja je preveo dr. Milovan Zoričić. Prof. Franjo Bučar je predviđen za predstavnika u FIFA-i, a izbornikom reprezentacije je postao Veljko Ugrinić.  
JNS je 15. februara 1920. godine podelio Savez prvo u pet potsaveza: Zagrebački, Beogradski, Splitski, Sarajevski i Ljubljanski. JNS je krajem 1920. godine imao 130 nogometnih klubova (Bačka i Banat 5, Bosna i Hercegovina 14, Dalmacija 12, Hrvatska i Slavonija 82, Slovenija 9 i Srbija 8). Veliki broj klubova otežalo je rad Saveza pa su osnovani novi podsavezi:
JNS je obavestio potsaveze da će utakmice za prvenstvo Jugoslavije početi u jesen 1920.godine i preporučio da se odmah započne sa odigravanjem prvenstvenih utakmica u okviru potsaveza.

4 коментара:

  1. Za mesec dana izlazi knjiga iz štampe sa svim tabelama svih takmičenja na prostoru bivše Jugoslavije do 1941. godine.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nadamo se da cemo moí kupiti tu Vasu knjigu. Zeleo bih da je ovde malo reklamiram radi dobrobiti svakog kada bude izasla...

      Избриши
    2. Tomislave, nikakav problem...Svako će moći da kupi knjigu. Možete me pronaći i na društvenim mrežama lako.

      Избриши
  2. Da li je izasla ta knjiga,mogu li dobiti mail za kontakt

    ОдговориИзбриши