четвртак, 17. август 2017.

ИЗВОД из П Р О П О З И Ц И Ј А ТАКМИЧЕЊА У ЈУЖНОБАНАТСКИМ ПОДРУЧНИМ ФУДБАЛСКИМ ЛИГАМА ZA 2017/2018.T.С.



V  ТРЕНЕРИ

Члан 12.

            Тренер може обављати дужност на утакмицама  ЈБПФ лига уз дозволу за рад у одређеном клубу издату од стране ФСПП.
            Тренери са дозволом за рад не могу наступати као играчи на првенственим утакмицама. Клуб (уз сагласност тренера) може у току сезоне да писмено захтева поништење дозволе за рад и да тај тренер постане играч. Након тога он више не може да добије дозволу за рад ни у једном клубу до краја такмичарске сезоне, већ сезону завршава као играч.
            Према Одлукама ФСВ и ФСС клуб Прве ЈБПФ лиге је обавезан да на утакмици има минимум једног тренера са дозволом за рад (''Б'' лиценца) и плаћеном чланарином за тренере у матичном Фудбалском савезу; а клубови Других ЈБПФ лига тренера са ''Ц'' лиценцом.
Тренер са дозволом за рад мора бити присутан на утакмици, а идентификацију тренера обавезно обавља делегат утакмице. Клуб има право да на једној утакмици у свакој полусезони буде без тренера, или са помоћним тренером који нема дозволу за рад ни прописану лиценцу. Када клуб на другој утакмици нема тренера или има тренера без дозволе за рад Дисциплински судија је обавезан да казни тај клуб новчаном казном у износу од 5.000,00 динара. У поновљеном случају тај клуб ће бити кажњен са одузимањем 3 (три) бода. Када клуб има тренера са прописаном дозволом за рад, а тренер неоправдано није присутан на утакмици клуб ће се казнити новчаном казном у износу од 3.000,00 динара, а у поновљеном случају одузимањем 1 (једног) бода. Кажњавање Дисциплински судија врши на основу члана 95 ПД ФСС. Тренер може бити и оправдано одсутан, с тим да је клуб у обавези да достави правдајући документ у року од 24 часа. Под правдајућим документом се подразумева спреченост због болести или смртног случаја, а процену валидности правдајуће документације доности Комесар за такмичење.



XI  ОРГАНИЗАЦИЈА УТАКМИЦЕ

Члан 20.

За организацију утакмице ЈБПФ лига одговоран је клуб домаћин.
Клуб домаћин, као организатор утакмице, мора створити услове за ред и безбедност унутар и око игралишта пре, за време и после утакмице  -   да утакмицу као јавну писмено пријави – обавести надлежни орган МУП-а и да у току трајања утакмице обезбеди:
·    - уколико писмену пријаву - обавештење јавног скупа МУП-у клуб не преда делегату, утакмица се неће играти;
·         - Комесара за безбедност и редарску службу – најмање десет обележених редара;
·        -  здравствену заштиту и дежурно возило ;
·       -   довољан број дечака у спортској опреми за сакупљање лопти (најмање четири);
·       -   најмање три фудбалске лопте одговарајућег квалитета;
·      -    да се на игралишту не продаје алкохолно пиће и пиће у стакленој амбалажи;
·  - безбедан боравак играча гостујућег клуба и службених лица и њихових превозних средстава: пре, за време и после утакмице све до напуштања места одигравања утакмице.

Члан 21.

У ограђеном делу игралишта  или у техничком простору могу се налазити лица уписана у записник: највише седам заменика играча у спортској опреми, тренер и помоћни тренер са дозволама за рад, званични представник клуба, лекар-медицински радник  и физиотерапеут. На месту одређеном за делегата или његовој близини могу бити и клупски Комесари за безбедност, а у ограђеном делу игралишта фото -репортери и представници органа МУП-а.
            Пре почетка сезоне ФСПП ће извршти лиценцирање тренера сваке екипе.



XIV  ЛЕКАРСКИ ПРЕГЛЕД ИГРАЧА

Члан 26.

Сваки играч у својој легитимацији мора имати убележен доказ о  извршеном  лекарском  прегледу  или,  изузетно,   потврду  о  извршеном лекарском прегледу са подацима из Правилника о регистрацији играча ФСС.
            Рок  важности  лекарског  прегледа  за  играча  који  на  дан прегледа има најмање 17  година важи  шест  месеци, а  за остале играче четири  месеца.
            Специјални лекарски преглед важи шест месеци за омладинца који  игра  у  првом  тиму,  а  четири  месеца  за   кадета,  односно  пионира  за наступ у омладинском, односно, кадетском тиму.        
            Специјални  лекарски  преглед  обавља  специјална  лекарска комисија  надлежне  здравствене  спортске  установе  овлашћене  од  стране Министарства здравља Републике Србије и њен налаз мора бити потврђен и убележен у фудбалској легитимацији играча од стране надлежног органа за регистрацију. Играч са специјалним лекарским прегледом нема право наступа ако преглед није убечежен у легитимацији.
            Са  специјалним  лекарским  прегледом,  све  док  је  на  снази, играч  може  наступити  на  свим  утакмицама  и  у  случају  да  је  истекао  рок важности редовног прегледа .
            Играч  који  није лекарски  прегледан,  односно  који  није  обавио лекарски  преглед  у  одређеном  року  или  коме  је  од  стране  лекара забрањено  игра,  као  и  играч  коме  лекарски  преглед  није  убележен  у легитимацију,  а  делегату  утакмице  није  ставио  на  увид   потврду  о извршеном лекарском прегледу, не може наступити на јавној утакмици.
            Лекарски  прегледи  се  обављају  искључиво  у  овлашћеним здравственим  установама,  а  прегледи  се  врше  по  методологији - упутствима која утврди Медицинска комисија ФСС. 
            На основу чл. 2 став 3 Правилника о утврђивању здравствене способности спортиста за обављање спортских активности и учествовања на спортским такмичењима, предвиђа да се исти врши код специјалисте спортске медецине, а прегледи се могу обавити и код следећих специјалиста: интерне медицине, педијатрије, медицине рада или специјалисте опште медицине. 

Нема коментара:

Постави коментар