уторак, 14. март 2017.

Играње лопте руком

12 Правило

ПРЕКРШАЈИ И НЕСПОРТСКА ПОНАШАЊА 

 Играње лопте руком

Играње руком представља намеран поступак играча који додирне лопту шаком или руком. 

Судија ће узети следеће у обзир:
• покрет руке према лопти (не лопте према руци)
• удаљеност између противника и лопте (неочекивана лопта)
• положај руке не мора обавезно да значи да постоји прекршај
• додиривање лопте предметом који се држи у руци (одевни предмет, штитник, итд.) рачуна се у прекршај
• ударање лопте баченим предметом (ципела, штитник, итд.) рачуна се у прекршај

Вратар ван сопственог казненог простора има иста ограничења везана за играње лопте руком као и остали играчи. У сопственом казненом простору, вратар не може да буде крив за прекршај играња лопте руком који може да произведе директан слободан ударац или било који други прекршај везан за игру лопте руком. Међутим, он може да буде крив за неколико прекршаја играња лопте руком због којих се досуђује индиректан слободан ударац.

 Пошто намерно играње руком за собом повлачи и дисциплинску меру потребно је да судија посебно буде обазрив пошто се такво играње руком сматра неспортским чином. То је могуће у следећим ситуацијама:

1. Уколико играч немрно игра лопту руком како би спречио постизање поготка;
2. Уколико играч намерно игра лопту руком како би спречио да лопта дође у посед противничког играча;
3. Уколико играч намерним играњем руком постигне погодак.

Свако намерно играње руком ван казненог простора за собом повлачи техничку меру - директан слободан ударац са места где се прекршај догодио сагласно одредбама Правила 13 ПФИ. Уколико се такав прекршај догоди у казненом просотру судија је у обавези да досуди казнени ударац. Што се тиче дисциплинске мере коју ће судија изрећи она зависи од процене судије да ли је играње руком неспортски чин, или није. Што се тиче голмана он у свом казненом простору може да игра лопту руком. Међутим, уколико вартар током руковања лоптом учини неки од прекршаја који се према ПФИ санкционишу индиректним слободним ударцем судија треба да такаву врсту техничке мере досуди. Што се тиче играња руком од стране голмана ван казненог простору у тим случајевима важе иста правила као и за друге играче.
Пошто намерно играње руком за собом повлачи и дисциплинску меру потребно је да судија посебно буде обазрив пошто се такво играње руком сматра неспортским чином. То је могуће у следећим ситуацијама:1. Уколико играч немрно игра лопту руком како би спречио постизање поготка;2. Уколико играч намерно игра лопту руком како би спречио да лопта дође у посед противничког играча;3. Уколико играч намерним играњем руком постигне погодак.Свако намерно играње руком ван казненог простора за собом повлачи техничку меру - директан слободан ударац са места где се прекршај догодио сагласно одредбама Правила 13 ПФИ. Уколико се такав прекршај догоди у казненом просотру судија је у обавези да досуди казнени ударац. Што се тиче дисциплинске мере коју ће судија изрећи она зависи од процене судије да ли је играње руком неспортски чин, или није. Што се тиче голмана он у свом казненом простору може да игра лопту руком. Међутим, уколико вартар током руковања лоптом учини неки од прекршаја који се према ПФИ санкционишу индиректним слободним ударцем судија треба да такаву врсту техничке мере досуди. Што се тиче играња руком од стране голмана ван казненог простору у тим случајевима важе иста правила као и за друге играче.Пошто намерно играње руком за собом повлачи и дисциплинску меру потребно је да судија посебно буде обазрив пошто се такво играње руком сматра неспортским чином. То је могуће у следећим ситуацијама:1. Уколико играч немерно игра лопту руком како би спречио постизање поготка;2. Уколико играч намерно игра лопту руком како би спречио да лопта дође у посед противничког играча;
3. Уколико играч намерним играњем руком постигне погодак.Свако намерно играње руком ван казненог простора за собом повлачи техничку меру - директан слободан ударац са места где се прекршај догодио сагласно одредбама Правила 13 ПФИ. Уколико се такав прекршај догоди у казненом просотру судија је у обавези да досуди казнени ударац. Што се тиче дисциплинске мере коју ће судија изрећи она зависи од процене судије да ли је играње руком неспортски чин, или није. Што се тиче голмана он у свом казненом простору може да игра лопту руком. Међутим, уколико вартар током руковања лоптом учини неки од прекршаја који се према ПФИ санкционишу индиректним слободним ударцем судија треба да такаву врсту техничке мере досуди. Што се тиче играња руком од стране голмана ван казненог простору у тим случајевима важе иста правила као и за друге играче.


 У јавности се често могу чути коментари око неке судијске одлуке која је везана за процену "намерног играња лопте руком" од стране играча. У тим коментарима има доста произвољности и недовољно доброг познавања упутства које је УЕФА дала судијама око процене намере играња лопте руком. Ти произвољни коментари често уносе већу забуну у одгонетању неке ситуације, пре него што исту чине јаснијом. Таквом приступу највише су склони клубови када желе да докажу судијину грешку, али исто то имамо и код људи који долазе из судијских редова кад се исти лате анализе спорног детаља. Прве можемо да разумемо али не можемо да их оправдамо, док ове друге нити можемо да разумемо нити да их оправдамо. Суштина анализе је да неку ситуацију покуша да учини јаснијом, а не да је криво прикаже, или да је мистификује до непрепознатљивости.
Situacija 1
Situacija 2
Situacija 3
Situacija 4
Фудбал је игра у којој играчи стално покрећу своје руке и шаке. Ти покрети су природни део њиховог кретања, па самим тим судија у одлучивању да ли је играч играо лопту намерно руком или није, треба узети у обзир следеће елементе:- Да ли је у ситуацији рука ударила лопту или лопта руку?- Да ли су играчеве руке или шаке у "природном" положају?- Да ли играч жели "да буде већи" користећи своје руке?- Да ли је играч покушао избећи напад лоптом местом руку?- Удаљеност путање лопте пре играња играча руком.- Да ли је ли играч могао избећи напад лоптом постављеним рукама?- Да ли је играч користио руку или шаку како би намерно додирнуо лопту?Судије такође треба да узму у обзир могуће додатне околности али и последице, нпр. Како и где се прекршај догодио (да ли је играч играњем лопте руком зауставио обећавајући напад? Да ли је спречио очигледну прилику за постизање поготка?), И да онда на основу тога казне починиоца у потпуности у складу са Правилима игре.

Нема коментара:

Постави коментар