субота, 29. април 2017.

U Srbiji se igra najbolji derbi na svetu

Fudbalski čarobnjaci su odavno napustili Balkansko poluostrvo i Srbiju. Manjak sredstava u odnosu na Zapadnoevropske zemlje uticao je i na pad kvaliteta i brži odlazak talentovanih fudbalera iz nase zemlje. Ipak Srbija ima čime da se „ponosi“, bar tako misle fudbalski stručnjaci iz produkcije „Copa 90“. Večiti derbi, izmedju Crvene zvezde i Partizana zauzima prvo mesto na listi najprestižnijih svetskih derbija, ostavivši iza sebe čuveni Old Firm derbi Seltika i Rendžersa, aregentinski Superklasiko Boka – River, kao i španski El Klasiko. Pad kvaliteta same igre na terenu, nije umanjio doživljaj i navijačku strast, kojom su strani novinari bili impresionirani.

Na desetoj poziciji nalazi se „Internacionalni derbi“, Fenerbahčea i Galatasaraja. Dve glavne turske ekipe iz azijskog i evropskog dela Istanbula. Prvi susret, odigrali su 17. januara 1909. godine, a Galatasaraj je slavio 2:0. Ovi rivali su do sada odigrali 385 utakmica, Fenerbahče je slavio 146 puta, Galatasaraj 122, dok je 117 utakmica odigrano bez pobednika.

Fenerbahçe - Galatasaray

Fenerbahçe fans clash with police



Deveta pozicija pripada velikom derbiju Madjarske, duelu Ujpešta i Ferencvaroša. Lokalni derbi Budimpešte ima dugu i zanimljivu istoriju. Prvi derbi dva najuspešnija i najpopularnija kluba odigrala su 19. februara 1905. godine. Ekipa Ferencvaroša slavila je 2:0. Do sada su ove ekipe  odigrale 272 meča, a uspešniji je Ferencvaroš koji je kao pobednik teren napuštao 128 puta. Ujpešt je upisao 77 pobeda, dok u 67 susreta nije bilo pobednika.

Újpest - Ferencváros

Osma pozicija rezervisana je za „El Klasiko“, susret Barselone i Real Madrida. Real Madrid je nešto uspešniji, ima 93 trijumfa dok je Barselona upisala 90. Samo 43 susreta odigrana su bez pobednika. Lionel Mesi (Barselona) i Alfredo Di Stefano ( Real Madrid) , najuspešniji su strelci u ovom susretu u istoriji. Mesi je postigao 21, a Di Stefano 18 pogodaka.

Real Madrid vs. Barcelona

Veliki urugvajski derbi izmedju Penjarola i Nasionala zauzima sedmu poziciju. Najstariji derbi izvan Britanskih ostrva, svoju istoriju počeo je da piše u junu 1900. godine. Navijači dva kluba iz Montevidea neretko se sukobljavaju na tribinama a pirotehnika je neizostavni deo svake utakmice. Navijači Penjarola su od svog gradskog rivala dobili pogrdan nadimak „maniamierda“ , što u slobodnom prevodu predstavlja ljude koji „jedu izmet.
Nasional i Penjerol

Derbi dela Kapitale je susret rimskih klubova Rome i Lacija koji se nalazi na šestoj poziciji. Roma je osnovana 1927. godine, spajanjem tri rimska kluba, na inicijativu fašističkog diktatora Benita Musolinija koji je želeo da stvori jedan nepobedivi tim iz Rima. Zahvaljujući uticaju fašističkog generala Djordja Vacara, Lacio je bio jedini veliki klub iz Rima u to vreme koji se odupro „fuziranju“. Prvi zvanični meč odigrali su decembra 1929. godine, a Roma je slavila sa 1:0. U međusobnim susretima Roma je uspešnija jer  je na 166 utakmica upisala 62 pobede i 60 nerešenih susreta, prepustivši rivalu 44 pobede.


Lazio - Roma

Čuveni Kairo derbi poznat i kao klasiko El- Arab, duel izmedju Al Ahlija i El Zamaleka zauzima petu poziciju na listi najvećih derbija sveta. To je utakmica izmedju dve najuspešnije ekipe u Egiptu i Africi. Afrička fudbalska konfederacija je uvrstila ova dva tima na prvu i drugu poziciju najuspešnijih klubova u dvadesetom veku. Njihovo rivalstvo datira još iz 1917. godine kadu su zanimljivo odigrali prvi prijateljski meč. U dugoj istoriji Al Ahli je uspešniji u medjusobnim duelima, ali je u poslednjih nekoliko sezona El Zamalek uspeo da zabeleži nekoliko važnih pobeda.


Al-Ahly VS El Zamalek
Na četvrtoj poziciji je Fla-Flu derbi izmedju Flamenga i Fluminensea. Obično se igra na stadionu Marakana u Rio de Žaneiru. Nezvanični podaci iz 1963. godine govore da je na utakmici koju su odigrala ova dva rivala bilo prisutno neverovatnih 194.603 gledalaca.
Flamengo fans Maracana stadium
Najstariji derbi sveta koji se našao na ovoj listi je Old Firm, derbi Seltika i Rendžersa. Dva najuspešnija kluba u Škotskoj su podelili stanovništvo ove zemlje i neretko su bili uzroci političke, društvene i verske nestabilnosti. Njihovo rivalstvo datira još od 28. maja 1888. godine kada su odigrali prvi zvanični meč. Rendžers i Seltik su odigrali 406 susreta u kojima je Rendžers slavio 159 puta, Seltik 149 dok je 98 susreta odigrano bez pobednika.

Celtic vs Glasgow Rangers

Old Firm
Vicešampionsku poziciju na listi zauzeo je Superklasiko, meč argentinskih klubova Boke Juniors i River Plejta. Naime, ova dva kluba imaju naklonost više od 70 % celokupne argenstinske fudbalske javnosti.  Boka iza sebe ima 40%, dok River podržava nešto više od 33% stanovništva. Do sada su se u istoriji susreli 223 puta, Boka je pobedila 87 puta, River 78 sa isto toliko nerešenih susreta. Zanimljivost je da je svoje prepoznatljive plavo žute dresove tim Boke Junioros, izabrao na vrlo nesvakidašnji način. Naime, predsednik kluba se u to vreme dogovorio sa tadašnjim trenerom, da njegovi izabranici nose dresove iste boje sa bojom broda koji tog dana prvi uplovi u luku na reci La Plata. Brod koji je obojio istoriju Boke i istoriju svetskog fudbala bio je plavo zuti brod iz Švedske.
Boka – River

Večiti derbi zauzima prvu poziciju u društvu velikana. Naš srpski derbi je sa pravom zauzeo prvu poziciju na ovoj eminentnoj listi, iako lepota fubalske igre nije uvek u skladu sa angažovanjem i kreativnošću navijača. Crvena zvezda i Partizan su prvi svoj zvanični meč odigrali 5. januara 1947. godine. Do danas su se u sedamdesetogodišnjoj istoriji rivalstva sastali  242 puta u svim takmičenjima. Crvena zvezda je uspešnija sa 107 pobeda i 379 postignutih pogodaka, dok je Partizan upisao 76 pobeda uz 320 golova. Bez pobednika odigrano je 59 susreta.


Top lista Copa 90:
10.Galatasaraj – Fenerbahče
9. Ujpešt – Ferencvaroš
8. Barselona – Real Madrid
7. Penjarol – Nasional
6. Roma – Lacio
5. Al Ahli – Zamalek
4. Flamengo – Fluminense
3. Seltik – Rendžers
2. Boka – River
1. Crvena zvezda – Partizan 


Нема коментара:

Постави коментар