уторак, 24. октобар 2017.

Bolesno! Pogledajte čega su se setili "Lacijali" kako bi uvredili "Romaniste"!

  • Autor: Boris Jovanović
  • Izvor: Sportske.net

Ovim ljudima zaista treba zabraniti da dolaze na stadione...

Bolesno! Pogledajte čega su se setili

Zloglasna "Curva Nord", odnosno severna tribina Olimpijskog stadiona u Rimu krcata je fašističkim znamenjem, asocijacijama na Musolinija, slavljenjem ratnih zločinaca i sličnim stvarima.

I u Italiji, kao i u Srbiji, nazivaju ih "grupicom", ali oni kontrolišu stvari i zavode teror.

Svoje rivale, navijače Rome optužuju da su Jevreji, kao da je to uvreda, a poznat je transparent koji se pojavio na rimskom derbiju " squadra di negri, curva di ebrei", odnosno "Tim crnaca, tribina Jevreja".

I što je najgore, Romanisti među kojima su kroz decenije prevladali desničarski elementi i čak imaju svoju verziju fašističkih grupa, uzvraćaju na isti način.

Poslednja "provokacija" je slika Ane Frank u Rominom dresu koja se pojavila u Rimu.

Ova fotomontaža aludira na isto, kako je Roma jevrejski tim. Ova fotografija je deljena sinoć na "Olimpiku" u utakmici protiv Kaljarija, izazvala je dosta smeha na račun Rome, i na stadionu, ne samo na društvenim mrežama, što govori o stavovima prosečnih Italijana, ali i rasizmu koji je neodvojivi deo italijanskog fudbala.

 Šef Evropskog parlamenta Antonio Tajani, takodje Italijan, snažno je osudio ponašanje navijača Lacija.

"Korišćenje lika Ane Frank za vređanje drugih je veoma teška stvar. Evropska unija mora ostati mesto verske tolerancije, a antisemitizam fenomen zarobljen u prošlosti",
rekao je Tajani u Evropskom parlamentu.

Fudbalski klub Lacio će, na inicijativu koju je pokrenuo predsednik Klaudio Lotito, svake godine slati 200 svojih mladih navijača u logor Aušvic, kako bi se obrazovali.

"Ovde smo da se distanciramo od bilo kakvog oblika ksenofobije i antisemitizma. Ogromna većina navijača Lacija deli naše mišljenje. Imaćemo mnoge akcije kako bismo suzbili ovakve incidente", rekao je Lotito prilikom posete sinagoge u Rimu.

On je naveo da u svakom društvu "postoje loše jabuke" i da nije u mogućnosti da odredi po jednog redara za svakog navijača.

"Nemojte koristiti ovakve stvari da omalovažavate naš klub i dobro koje smo do sada uradili", dodao je predsednik Lacija.

Oglasili su se i organizovani navijači Lacija koji su u saopštenju naveli da "nalepnice nisu kriminal".

"Zatečeni smo ovolikom medijskom bukom. Po zakonu, nije kriminal reći suprostavljenom navijaču da pripada drugoj religiji"
, navodi se u saopštenju koje su potpisale vođe navijača grupe popularne pod nazivom "Irudičibili" (Nesalomivi).

Нема коментара:

Постави коментар