уторак, 21. фебруар 2017.

LEKARSKI PREGLED

Битна ставка у лекарском прегледу



Пошто је сад време када се играчи требају лекарски прегледати ево мале дигресије клубовима, који то требају знати. У Пропозицијама такмичења у ЈУЖНОБАНАТСКИМ ПОДРУЧНИМ ФУДБАЛСКИМ ЛИГАМА ZA 2016/2017. члану 26., став 1 има одељак где стоји да играч може играти и на потврду о извршеном лекарском прегледу са подацима из Правилника о регистрацији играча ФСС.

Шта то значи?

То значи да се даје могућност клубовима, тј играчима да заиграју на првенственим утакмицама без спортске легитимације. Постоји велика вероватноћа да клуб изгуби, загуби или не понесе на утакмицу једну или више фудбалских легитимација. Зато клубови требају имати и списак који ће предати делегату на увид. На списку, односно потврди, треба да стоје подаци о свим играчима који наступају за ту такмичарску годину за тај клуб. Клуб, датум, име и презима, број спортске легитимације, датум прегледа, потпис доктора, печат медицинске установе,... Са таквом потврдом, такође, може наступити играч. С тим, играч, без легитимације, мора имати личну карту коју такође предаје делегату на увид.   



XIV ЛЕКАРСКИ ПРЕГЛЕД ИГРАЧА

Члан 26.


Сваки играч у својој легитимацији мора имати убележен доказ о извршеном лекарском прегледу или, изузетно, потврду о извршеном лекарском прегледу са подацима из Правилника о регистрацији играча ФСС.

Рок важности лекарског прегледа за играча који на дан прегледа има најмање 17 година важи шест месеци, а за остале играче четири месеца.

Специјални лекарски преглед важи шест месеци за омладинца који игра у првом тиму, а четири месеца за кадета, односно пионира за наступ у омладинском, односно, кадетском тиму. 

Специјални лекарски преглед обавља специјална лекарска комисија надлежне здравствене спортске установе овлашћене од стране Министарства здравља Републике Србије и њен налаз мора бити потврђен и убележен у фудбалској легитимацији играча од стране надлежног органа за регистрацију. Играч са специјалним лекарским прегледом нема право наступа ако преглед није убечежен у легитимацији.

Са специјалним лекарским прегледом, све док је на снази, играч може наступити на свим утакмицама и у случају да је истекао рок важности редовног прегледа .

 Играч који није лекарски прегледан, односно који није обавио лекарски преглед у одређеном року или коме је од стране лекара забрањено игра, као и играч коме лекарски преглед није убележен у легитимацију, а делегату утакмице није ставио на увид потврду о извршеном лекарском прегледу, не може наступити на јавној утакмици.

Лекарски прегледи се обављају искључиво у овлашћеним здравственим установама, а прегледи се врше по методологији - упутствима која утврди Медицинска комисија ФСС.

На основу чл. 2 став 3 Правилника о утврђивању здравствене способности спортиста за обављање спортских активности и учествовања на спортским такмичењима, предвиђа да се исти врши код специјалисте спортске медецине, а прегледи се могу обавити и код следећих специјалиста: интерне медицине, педијатрије, медицине рада или специјалисте опште медицине. 

Нема коментара:

Постави коментар