петак, 17. фебруар 2017.

EDUKACIJA SUDIJA

- Postupanje sudije kod masovnih konfrontacija -

Izdvojio sam jednu situaciju koja može biti veoma interesantna kao primer za edukaciju sudija. Primer se odnosi na postupanje sudije kod masovnih konfrontacija. O čemu se konkretno radi?


Nad igračem crvenih je učinjen prekršaj. Sudija je to video pa je prekinuo igru i dosudio direktan slobodan udarac. S obzirom da se radilo o startu kojim je sprečen obećavajući napad igraču belih je izrečena disciplinska mera – opomena. Sudija je ispravno doneo tehničku kaznu, i pravilno izrekao disciplinsku meru.


Igrači crvenih su bili nezadovoljni sudijinom odlukom jer su smatrali da je igrač belih trebao da dobije isključenje. Pogrešno nezadovoljstvo! Ta reakcija igrača crvenih je pokrenula igrače belih i usledila je masovna konfrontacija igrača dva tima. Sudija je procenio da nije u stanju da spreči trenutnu eskalaciju te se povukao malo u stranu. Strasti su se relativno brzo smirile ali ono što se sudiji u konretnom slučaju može zameriti je nekažnjavanje igrača koji su prednjačili u konfrontaciji (označeni su plavom strelicom). Ovde svakako da možemo govoriti i o odgovornosti ostalih sudija iz sudijskog tima koji su bili na delu terena gde se dogodila konfrontacija.


Prema Tehničkom uputstvu koje je UEFA dala sudijama između ostalog stoji „Sudija ne treba da kažnjava samo inicijatora(e) učinjenog prekršaja, nego i igrače involvirane u dalju konfrontaciju. Glavni inicijator(i) treba(ju) biti odgovarajuće kažnjeni, te se preporučuje da opomenu dobije barem po jedan igrač svake ekipe.“

U navedenoj situaciji sudija nije postupio prema Tehničkom uputstvu što se može smatrati kao propust u suđenju.

Нема коментара:

Постави коментар