субота, 24. фебруар 2018.

SAVETI FUDBALSKIM SUDIJAMA


- Nije na odmet imati u vidu -

Dok traje letnja pauza mnoge sudije se već uveliko pripremaju za nastupajuću takmičarsku sezonu. U cilju što bolje pripreme za nove izazove evo nekoliko saveta koji siguran sam mogu koristiti sudijama.
 


Prvo, izbegavajte razgovor i prepirku sa gledaocima.
Nažalost, još uvek ima sudija koji misle da mogu da se upuštaju u verbalnu raspravu sa gledaocima. To nije dobro. Na sve primedbe koje gledaoci upute, sudija ne treba da obraća pažnju. Ovde mislim kako na reči kritike, tako i na reči pohvale.

Drugo, pripremajte se fizički i psihički za svaku utakmicu.
Treninge treba da redovno upražnjavate. Zahtevi koje savremeno suđenje postavlja pred sudiju su takvi da bez redovnog treninga je nemoguće ostvariti dobre rezultate u suđenju.

Treće, nemojte se plašiti grešaka.
Svaki sudija ima pravo na grešku, ali ne i na namernu. Fudbalski sudija je čovek pa samim tim može i da pogreši. Ipak, morate raditi na tome da nivo grešaka svedete na minimum. Čim počen utakmica odbacite od sebe strah od greške.

Četvrto, treba da priznate svoju grešku.
Samim tim što grešku priznajete vi sebe korigujete. Takvim vašim stavom jasno šaljete signal da ste čovek kome samokritika nije strana, i da je vama ovladao sportski duh.

Peto, savesnost ne sme biti prazna reč.
Dužnosti koje imate kao sudija pre, tokom i na kraju utakmice poštujte. Na utakmicu na vreme dođite, svoj izveštaj blagovremeno napište i dostavite i nemojte u njemu ništa skrivati.

Šesto, poštujet igrače, kako bi igrači poštovali vas.
Znajte, povrh svega igračima imponuje sudija koji je učtiv, pravičan i hrbar. Takav sudija skoro uvek dobro prolazi u odnosu sa igračima.
 
Sedmo, budite maksimalno skoncentrisani kako bi uvek pravovremeno reagovali.
U odličujućim momentima sudija se mora umešati u igru da bi istu spasao. Kad ovo kažem mislim na dosuđivanje tehničke kazne, i na izricanje disciplinske mere. Pravovremenom reakciojm sudija će izbeći razne neprilike, nesporazume i nesportska ponašanja.

Osmo, pištaljku koristite samo kada je potrebno.
U ovom slučaju valja obratiti pažnju na preimućstvo. Primenom pravila preimućstva raste autoritet sudije i podiže se kvalitet suđenja. Korišćenje pištaljke bez potrebe remeti igru, guši fudbal, stvara nervozu

Нема коментара:

Постави коментар