петак, 9. фебруар 2018.

RAZUMEVANJE PREDNOSTI





Igrači, treneri i gledaoci žele da gledaju tečnu igru kako bi uživali u fudbalu, ali ponekad dopuštanje prednosti može ugroziti kontrolu nad igrom.

Kada se razmišlja o mogućem korišćenju prednosti (ili o zaustavljanju igre), bitno je da sudija razmotri da li će ekipa kojoj je data prednost, zapravo imati koristi od toga u nastavku igre – „ korist ekipe” - jer posed lopte nije uviek prednost za ekipu. Ako je moguće, sudija bi trebao koristiti tehniku "sačekaj i vidi" postupajući tako da ne upotrebi pištaljku odmah, nego da oceni da li ne dosuđivanje prekršaja za ekipu ona ima jasnu mogućnost za napad. Međutim, mnoge ekipe danas u praksi insistiraju da im se dosudi slobodan udarac u blizini protivničkog kaznenog prostora, smatrajući da im je to veća prednost računajući na dobrog izvođanja slobodnih udaraca u svojim redovima, posebno za fizičke prekršaje, nego li da se suoče sa rizik korišćenja prednosti sa neizvesnim ishodom.

Sudije trebaju imati na umu da, kad god primenjuju prednost važno je da je naznače odmah GLASOM i odobrenim signalom RUKAMA, tako da su igrači svesni da je prekršaj sudija video, a ne da je sudija propustio da prekršaj dosudi.

Retko kada postoji prednost kod zadržavanja lopte u svom trenutnom položaju, dodavanja lpote unazad ili kada se odbranbeni igrač stavi pod pritiskom čak i kad
je lopta pod kontrolom.

U načelu, prednost bi trebala biti samo dozvoljena u igri, kod obećavajućeg napada ili očigledne prilike za postizanje pogotka do koje se može doći.

Osim toga, sudija prilikom puštanja prednosti treba da uzme u obzir:
-Gde je se na terenu dogodio prekršaj.
-Treba li igrač koji je napravio prekršaj biti opomenut?
-Treba li igrač koji je napravio prekršaj dobiti drugi žuti karton?
-Treba li igrač koji je napravio prekršaj dobiti direktan crveni karton, i biti udaljen sa terena?

Ako sudija smatra da je prekršaj bio nemaran ili ozbiljan, on bi trebao zaustaviti igru, osim ako ne postoji vrlo povoljna prilika u napadu tj. u korist ekipe koja ima loptu pod kontrolom i da to treba prevagnuti u njihovu korist.
U takvim okolnostima u kojima sudija smatra da igrač koji je napravio prekršaj treba dobiti drugi žuti karton ili direktan crveni karton za izvorni prekršaj, ne treba prednost razmatrati (osim u slučajevima kada je očigledna prilika za postizanje pogotka) nego odmah dosuditi slobodan udarac ili kazneni udarac.

Rezime:
-Sudije moraju imati širi vidokrug, a ne samo da se fokusiraju na prekršaj (njegova kazna i mesto).
-Gde je prednost dozvoljena, kada prestane igra moraju se poreduzeti odgovarajuće disciplinske sankcije.
-Previše prednost može prouzrokovati više ozbiljnih prekršaja.
-Prednost trebao biti vrlo retko da se dozvoli za odbrambenu ekipu u ili blizu sopstvenog kaznenog prostoru (samo ako imaju potpunu kontrolu nad loptom, ne postoje protivnički igrači u blizini odbrambenih igrača itd).

Нема коментара:

Постави коментар